Studio Papaver

Fascinaties

31 oktober 2012

Carrotmob

Een carrotmob is het tegenovergestelde van een boycott. Het is een ‘joycott’ om een duurzamere leefomgeving te bewerkstelligen. Een carrotmob werkt volgens het idee dat een groot netwerk van consumenten met hun bestedingskracht bedrijven zover kan krijgen dat ze investeren in een duurzame omgeving. Bedrijven worden gevraagd een voorstel te doen hoe zij aan een duurzamere omgeving zouden willen bijdragen en welk percentage van hun omzet ze daar voor over hebben. Het bedrijf met het beste bod krijgt gedurende een dag een enorme massa klanten over de vloer, uit het netwerk van carrotmob. Hiermee ontvangt het bedrijf een absurd hoge omzet, waarvan hij het afgesproken percentage investeert in het voorstel voor een duurzamere omgeving. Voor de mensen achter de carrotmob betekent dit een ‘vergroening’ van hun leefomgeving. Iedereen wint.
Carrotmob representeert een vernieuwende manier van invloed uitoefenen op de inrichting van de omgeving. Het principe zou ook ingezet kunnen worden voor andere processen in de gebouwde omgeving. Niet wachten tot een overheid of plannenmaker initiatief neemt, maar gebruik de kracht van de massa om het bedrijfsleven over de streep te trekken om te investeren in de leefomgeving.
Voor meer informatie kijk op www.carrotmob.org

15 juni 2011

The power of love

http://www.youtube.com/watch?v=pNLGhumRrV8&feature=relmfu

The Power of Love: krachtenbundeling van commercie, sociaal engagement, publieke ruimte en kunst. Het Braziliaanse schoenenmerk Melissa heeft ervoor gekozen om een ‘pleintje’ te maken aan de winkelstraat. De blinde gevels en de plek zelf krijgen telkens een ander aangezicht door een kunstproject. Melissa creëert publieke waarde op private grond door te kiezen voor deze indeling van hun entree en invulling. Alles wordt door het bedrijf zelf geïnitieerd en grotendeels gefinancierd. Fascinerend aan dit specifieke filmpje is om te zien hoe het ‘pleintje’ tot leven komt door de animatie van 350.000 post-its (!) en de uitwisseling van liefdesboodschappen door passanten.